91108682

Så fort någon tävlar i någon form av sport finns det alltid de som börjar tänka på hur troligt det är att de får högst poäng av domarna, går i mål först, hoppar längst, lyfter tyngst, eller vad det nu råkar vara som avgör vinnaren. Sport och odds är två nära sammankopplade områden och har på ett sätt eller annat varit det säkert ända sedan sport blev en organiserad företeelse.

Inom konståkning bedömer ju domarna alla tävlande efter fem olika komponenter och många gånger kan man nog säga att det finns en eller ett par favoriter bland alla som deltar. Men samtidigt kan man ju inte förneka att domarnas preferenser spelar en roll i vem som faktiskt vinner.

Detta kan ju sägas vara ett löpande tema i sporter där domare bedömer hur väl vare tävlande presterar. Det är ju ingen direkt vetenskap, i sådana fall hade ju varje domare gett samma betyg.  Och detta påverkar såklart hur oddsen ser ut för sporter som konståkning.

Det kan sägas vara betydligt enklare i en sport där det avgörs till exempel med antal mål eller bästa tid. Detta är ju väldigt enkelt att mäta och avgöra, även om man måste kolla stillbilder i vissa sporter då två verkar gå över mållinjen samtidigt.

Detta gör delvis att det är enklare att sätta odds och det är betydligt lättare att hitta information och tips om dessa sporter. Speciellt om man söker runt på nätet. Fokuserar man sedan på stora sporter som fotboll eller ishockey blir detta bara enklare.

Men oavsett vilken sport det handlar om, är odds i grund och botten en kvalificerad gissning. Man kommer aldrig kunna veta exakt hur väl en person eller lag kommer att prestera, men med information om deras fysiska tillstånd och hur väl de presterat i de senaste tävlingarna, kan duktiga oddssättare utröna en hel del.