Konståkning är en fysiskt krävande och komplex sport där det behövs en varierad träning för att uppnå styrka, spänst, balans och smidighet. Om konståkaren har en smidig och stark fysik ihop med en mycket god kondition skapar det de allra bästa förutsättningarna för att utvecklas till en riktigt avancerad och duktig idrottskvinna/man. Dessutom är konditionen oerhört viktig för att undvika skador eftersom en stark, uthållig och tränad kropp står emot fall och smällar på ett helt annat sätt än en svag och otränad kropp.

Konståkning

Expressen förklarar i en hälsoartikel att man genom att kontinuerligt köra konditionsträning stärker hjärtats effektivitet avsevärt. Det bidrar också till att kroppen ökar antalet blodkärl i musklerna, vilket gör att de olika kemiska förbränningsprocesser som finns i muskelfibrerna förbättras och man blir starkare. Det är alltså a och o att lägga fokus på konditionsträning när det gäller en så pass krävande sport som konståkning.

När det gäller olika typer av konditionsträning så är den klassiska löpträningen det som ger det absolut bästa resultatet för att förbättra konditionen. Det är därför en optimal typ av barmarksträning för konståkaren, särskilt utanför säsong. Oberoende vilken typ av löpträning man kör ska man alltid tänka på att ha rätt skor, det är viktigt för att träningen ska vara effektiv och även för att undvika försäsongsskador. Vill du läsa närmare om olika typer av skor till din löpträning kan du ta en närmare titt på Sportamore där du hittar ett stort utbud av löparskor.

Löpträning

Löpträning

Eftersom en konståkare bör ha en bra fysisk spänst är det viktigt att inte enbart köra längre löpturer, man bör även varva dessa med intervaller där man på kort tid får upp en hög puls och sedan vilar för att sedan maxa igen.

Det finns olika typer av intervallträning som kan styras av distans eller tid. Hur du väljer att utföra vilan mellan varje intervall är individuellt och du kan stå helt stilla, promenera eller till exempel jogga. Vanligast är joggvila mellan långa intervaller. Hur lång vilan ska vara är varierande och styrs egentligen utav den tid som din kropp behöver för att hinna återhämta sig och mjölksyran börjat avta eller helt släppt.

Exempel på intervall

Intervallstegen: Beroende på din kondition kan du välja att springa eller jogga och i vilan kan du jogga, promenera eller stå still. Börja alltid med att värma upp och det kan innebära att promenera i rask takt i 10 minuter. 1 minut så snabbt du kan – 1 minut med vila – 2 minuter så snabbt du kan – 2 minuter vila – 3 minuter så snabbt du kan – 3 minuter vila – 2 minuter så snabbt du kan – 2 minuter vila – 1 minut så snabbt du kan – och nedvarvning, jogga eller gång ca 10 minuter.