Konståkning

Konståkning är en idrott som många nog skulle beskriva som en mix mellan dans, gymnastik och skridskoåkning. Det är en rolig sport som de flesta kan utöva, och här ska du få lite tips om du är en av dem som vill göra detta.

Att börja

Beroende på grundkunskaper så varierar det lite var det är man ska till att börja sin konståkningskarriär. Är du helt novis på det här med skridskoåkning så brukar det vara att föredra att du först under någon eller några terminer går med i en grupp som kallas för skridskoskolan. Under ledning av utbildade och erfarna tränare så får du där lära dig grunderna i skridskoåkning. Under din tid i skridskoskolan så kan du likt det man gör i simskolan, ta olika märken som bekräftar att du lärt dig specifika tekniker eller rörelser.

När du så blivit säker på dina skridskor och lärt dig tillräckligt vilket brukar vara när du klarat de sex märkena, så är det hög tid att du går över till en riktig konståkningsgrupp där du får börja lära dig lite svårare saker så som enklare hopp och olika typer av piruetter. Här kommer också träningsdosen att gå upp, men det beror förstås även på vilken ambition åkaren har.

Utrustning

För att åka så behöver man förstås även en del utrustning till utövandet. När man ser någon åka konståkning på tv så har de aldrig någon hjälm på sig, men innan man blivit så pass duktig att det är aktuellt så ska hjälm absolut användas – isen är mycket hård om man ramlar. Skridskor är förstås det allra viktigaste när man åker, utan dessa går det ju inte att utöva sporten. Som nybörjare behöver man förstås inte köpa de dyraste skridskorna, det går bra med begagnade, eller ett par som inte är så dyra, som dessa från Länna Sport till exempel.

Tävla

När man sedan hållit på med konståkning ett tag så är det förstås också dags att börja testa sina kunskaper mot andras. Men innan man får börja tävla så måste ett grundtest ha genomgåtts. Detta grundtest börjar man vanligtvis med vid ungefär sju års ålder. Det är åtta märken som ska klaras av innan man får börja med de svårare momenten. Man tävlar som minior upp till man fyllt 10 år. För att tävla så måste man träna och miniorer tränar mellan tre till åtta timmar i veckan. Mellan 10 till 14 år räknas man som ungdom och tränar upp till 10 timmar i veckan. Ju äldre man blir desto mer avancerade moment tränas och speciellt inför tävlingar då programmen ska träna in minutiöst.