Konståkning är inte den enda sporten som utövas på is, utan det finns idag en hel del valmöjligheter för den som är intresserad av att testa sina talanger på isen.

Ishockey

En av de mest populära sporter på is, åtminstone i Sverige, är ishockey. Ishockey är som de flesta säkert redan vet en lagsport som går ut på att det lag som hinner göra flest mål under 60 minuter (3×20 minuter) vinner. I Sverige finns det ishockeyklubbar i så gott som varje stad och den högsta nivån i seriespel för herrar kallas numera för SHL (Svenska hockeyligan). Fram till år 2013 har den kallats för Elitserien. Ishockey spelas även i många andra länder och det arrangeras även en hel del internationella turneringar, bland annat VM och OS. Den här månaden är det dags för Vinter-OS i Sotji och spänningen är hög. Tillsammans med fotboll är hockey världens populäraste sport att utöva och satsa pengar på. Kliar det i fingrarna? Det finns hundratals hockeyklubbar i Sverige om man vill börja spela. Och tror man inte att man kan bli ett hockeyproffs finns det ändå sätt att tjäna pengar på sporten, genom exempelvis odds.

Bandy

En annan populär sport i Sverige som har sina likheter med ishockeyn är bandy. Precis som ishockey hör bandyn till kategorierna lagsport, bollsport och vintersport. Sporten spelas på is men istället för fem spelare på plan, som i ishockey, har vardera lag 11 spelare på plan under en match. Bandyplanen är mycket större än en ishockeyplan och ytterligare en skillnad är att bandy för det mesta spelas utomhus medan ishockey spelas inomhus. Numera finns det dock inomhushallar även för bandy, åtminstone för de som spelar på elitnivå. Stora bandytävlingar är bland annat World Cup i bandy, Bandy-VM och Bandy-EM.

Curling

En lite annorlunda lagsport som spelas på is är curling som spelas med tunga stenar. Curling är en sport där precision står i fokus och spelet går ut på att man ska skjuta iväg en granitsten (med handtag) mot det så kallade boet. Boet är spelets måltavla och det lag som har flest stenar närmast boets mittpunkt när spelomgången är över vinner. Vanligtvis innehåller en match mellan åtta och tio spelomgångar. Curling utövas i närmare 40 olika länder och störst är den i Kanada. I Sverige har vi ungefär 5 000 registrerade spelare inom sporten. Curling spelas bland annat internationellt i OS.