Ända sedan medeltiden har människor i någon form åkt skridskor. Det var dock först i mitten på 1800-talet som man började med det som vi idag benämner som konståkning.
En av pionjärerna inom konståkningen var amerikanen Jackson Haines, av många också sedd som den moderna konståkningens fader. Denne kortade skridskobladet, vilket underlättade för snabba vändningar och en mer komplex skridskoteknik. Haines vann också de första amerikanska mästerskapen i konståkning år 1864. Han turnerade också i Europa vid den här tiden, vilket väckte stor uppmärksamhet.
Så småningom utvecklades konståkningen också i Europa och år 1891 hölls de första europeiska mästerskapen i konståkning i Hamburg. Årets därpå bildades Internationella konståkningsförbundet och år 1896 hölls de första världsmästerskapen i konståkning i Sankt Petersburg, Ryssland.
Trots att de första olympiska vinterspelen inte ägde rum förrän i Chamonix år 1924 så fanns faktiskt konståkning med på programmet redan i London år 1908. Dock ägde tävlingarna rum i slutet av oktober. En av de stora stjärnorna från den här tiden var svensken Ulrich Salchow, vilken bland annat var upphovsman till Salchowhoppet.
För övrigt så det mycket bra för Sverige i konståkningsrinken i London då man tog hem en trippelseger i herrklassen, givetvis med Salchow på förstaplatsen.