För att bli en framgångsrik konståkare krävs det en hel del träning och mycket praktik. Vill man komma långt krävs det att man tränar varje dag, både på och utanför isen. För att bli framgångsrik får man räkna med ett par timmar om dagen för att få den istid som krävs.

Utanför is träning

Som konståkare gäller det att träna både styrka och kondition men också hitta en träningsform som tränar koordination och smidighet så som dans eller balett. Den styrka som bör tränas är framförallt bålstyrkan. Som konståkare behövs en stark och smidig bålmuskulatur för att vara stabil i åkningen. Bålstyrkan behövs också i många hopp och piruetter.

Vi har hittat en PDF av Linn Arvidsson som gjort en studie om just bålmuskulatur för konståkare. Ett tips för att enkelt kunna bygga upp bålstyrkan hemma är att införskaffa en pilatesboll att göra olika övningar på som stärker bålstyrkan. På Gymkompaniet hittar ni en pilatesboll som finns i olika storlekar vilket är bra för att kunna anpassas till just din längd. Här nedan kommer en video på bra övningar på pilatesbollen.

 

På is träning

Är du erfaren konståkare och tränar i en klubb idag så får du bra träning på isen av din tränare. Beroende på vilken ålder du är och hur långt du kommit i din träning så är träningsupplägget lite olika. Man är aldrig för gammal för att börja med konståkning, det finns för alla åldrar och för alla olika nivåer.

Konståkning

Här kommer information från konståkningsförbundets hemsida om hur träningsupplägget normalt brukar vara; De flesta som börjar med konståkning tar sina första stapplande steg i någon form av skridskoskola. Har du ingen erfarenhet sedan tidigare är detta en bra start. Här brukar man träna en gång per vecka och det är ingen speciell teknik som tränas. Nästa steg är att ta skridskoskolemärken som finns i 6 olika steg. Normalt brukar det ta mellan 2 till 3 säsonger för att ta alla märken. Efter att alla märken är tagna börjar det bli mer teknikträning och enkelhopp och piruetter börjar tränas in. Här kommer också ett steg att klara ett grundtest som heter Grundtest Fri. När detta test är godkänt får man börja tävla.