Synkroniserad konståkning är en konståkningsgren där man tävlar i lag. Tidigare har denna gren gått under namnen teamåkning, formationsåkning och lagåkning men numera heter det alltså synkroniserad konståkning. I sporten hålls internationella tävlingar som arrangeras av International Skating Union (ISU). Grenen ingår inte ännu i de Olympiska spelen men ISU hoppas kunna få sporten godkänd redan till vinter-OS år 2018.

Synkroniserad konståkning innebär att alla åkarna i ett lag ska åka så samspelt som möjligt i takt till musik. De ska under sitt framträdande bilda olika formationer såsom block, linjer, cirklar och hjul. Precis som i de övriga konståkningsgrenarna utför man två olika program i synkroniserad konståkning, ett kortprogram och ett friprogram. Ett kortprogram ska innehålla fem olika element, medan ett fritt program ska innehålla tio element. Poängsättningen i det korta programmet sker med en faktor på 0,8. I det fria programmet betygsätter man med en faktor på 1,6. Förhållandet mellan de olika programmens andelar av den totala poängsumman är alltså 1,2.

Till skillnad från andra konståkningsgrenar är synkroniserad konståkning en relativt ny gren. År 2000 hölls det allra första officiella mästerskapet i grenen. Vinnarna var det svenska laget Team Surprise. Därefter är det Sverige och Finland som så gott som turats om att ta hem guldet. Finland har totalt sju segrar och Sverige har hittills sex segrar. De finska lag som vunnit mästerskapet är Marigold IceUnity (2002, 2004 och 2006), Rockettes (2008, 2010 och 2011) samt Team Unique som blev förra årets vinnare (2013). Team Surprise står för alla Sveriges vinster. År 2009 lyckades ett kanadensiskt lag vid namn NEXXICE ta hem vinsten.

I Sverige finns möjligheten att tävla i synkro (som grenen kallas kort) i sex olika kategorier. Dessa kategorier är nybörjare, ungdom, junior, senior, masters och mix. Vanligtvis består ett synkro-lag av tolv till sexton åkare samt reserver. Varje lag får som mest ha fyra reserver.